قلعه رستم
قلعه رستم در ۷۰ کیلومتری جنوب غربی شهرستان زابل از استان سیستان و بلوچستان بعد از شهر سوخته خارج از جاده اصلی بنایی وسیع و مربوط به دوران صفوی -سلجوقی اسلامی است. این قلعه بزرگترین قلعه دوران صفوی در این منطقه و عظمت آن جنبه افسانهای و نسبت دادن آن به نام آورترین شخصیت سیستان یعنی رستم شاهنامه است. مجموعهای حدود پانزده تپه مربوط به پیش از تاریخ نیز در این منطقه وجود دارد. باستان شناسان تعدادی سکه نقره مربوط به پوراندخت پادشاه ساسانی در این منطقه کشف کردهاند.
قلعه به علت دور بودن از جاده اصلی مورد توجه مردم منطقه و مسافران و گردشگران به علت نداشتن آگاهی لازم قرار نمیگیرد این قلعه به علت نبود منابع انسانی و مالی رو به تخریب و حفاریهای غیرمجاز در این قلعه باعث سرعت بخشیدن تخریب این بنای عظیم تاریخی شده بود که برای جلوگیری و نابودی آن مدتی است که توسط دکتر حبیب الله دهمرده نماینده شریف مردم سیستان در حال بازسازی است. مصالح ساختمانى قلعه: شرایط اقلیمى و وضعیت آب و هوایى و موقعیت استراتژیکى منطقه معماران و سازندگان را برآن داشته که دژى مستحکم به منظور بهره برداریهاى نظامى ـ مسکونى ایجاد نمایند. مناسبترین مصالح ساختمانى آن خشت خام مى باشد و در بعضى موارد آثار گچ نیز در اطاقها دیده میشود.
قلعه رستم در اثر عوامل جوى به ویرانهاى تبدیل شده بود و رو به نابودی بود که با تشکر از زحمات دکتر دهمرده این اثر تاریخی ازخطر نابودی نجات داده شد و با توجه به اینکه امسال را استاندار محترم مقصد گردشگری ایران نامگذاری نموده است بر هریک از مسئولین است که به نجات مناطق تاریخی که رو به نابودی است آمده و این آثار ارزشمند تاریخی که هویت ماست را ،بازسازی و تکمیل نمایند. چهار برج و دروازهٔ ورودى آن قابل مشاهده است البته اسکلتبندى بسیارى از بناهاى آن از جمله طاقها و آبانبار پابرجاست و احتمال داده مىشود چهارصد تا پانصد سال پیش متروک گردیده است.
علاوه بر عامل مذکور تغییر مسیر رودخانه هیرمند نیز سبب خرابى آن شده است در این قلعه تا کنون کاوش باستانشناسى علمى صورت نپذیرفته اما تکههاى سفالهاى لعابدار و بدون لعاب ریخته شده حکایت از تاریخ طولانى دارد. در حال حاضر نماى خشت و گلى آن و عظمت آن در بیابان منظرهاى زیبا بهوجود آورده است که چشم هر بینندهاى را به خود جلب می کندو چون نگینی در دشت سیستان می درخشد.
منبع: کانال عشق سیستو
عکس از احمد عباسی:کانال سیستان فراموش شده